Forebygging av kreft

Det å utvikle kreft har sammenheng med både genetikk og ren, skjær uflaks. Celledeling foregår kontinuerlig i kroppene våre, og vi har alle hatt celler som kunne ført til kreft, men som immunforsvaret har uskadeliggjort. For å redusere risikoen, kan du foreta noen enkle grep.

Kutt ned på sukkeret

SukkerMens enkelte typer matvarer kan i seg selv skade cellene dine, og dermed øke risikoen for utvikling av kreft, er andre matvarer rike på råstoff som kan virke forebyggende. Generelt bør vi ha et sunt og variert kosthold, med mye fiber, frukt og grønnsaker og lite av de mest skadelige typene fett.

Svært mange av oss burde spesielt kutte kraftig ned på inntaket av de forskjellige sukkertypene (sukkrose, maltose, laktose, fruktose). I tillegg til å påføre cellene skade, gir sukker også gode vekstbetingelser for kreftceller. Høyt sukkerinntak er også forbundet med overvekt, som igjen kan føre til økning i visse krefttyper.

Spis mindre kjøtt

Rødt kjøtt, og bearbeidede matvarer av kjøtt bør unngås så langt det lar seg gjøre. Gode hovedkilder til fett og proteiner som vi trenger mye av, er for eksempel fisk, nøtter, linfrø og rapsolje. Omega 3-fettsyrene fra fisk gir cellene økt beskyttelse mot infeksjoner og dermed betennelser. Inflammasjon er i seg selv skadelig for immunforsvaret, noe som igjen gjør kroppen mer utsatt for at det danner seg kreftceller. De fleste tilfeller av celleforandringer som kan føre til kreft, blir nemlig tatt hånd om og uskadeliggjort av immunforsvaret.

Frukt og grønt er sunt

Et fiberrikt kosthold er også svært bra for kroppen. Fiber fører blant annet til en bedre fordøyelsesprosess, noe som reduserer faren for blant annet tarmkreft. Grovt brød er bra for fordøyelsen, og du får også mye fiber fra grønnsaker. Fukt og grønt inneholder i tillegg til fiber og viktige vitaminer, også en god del antioksidanter som er viktige for immunforsvaret. Kålfamilien utpekes som særlig gunstig, herunder brokkoli og rosenkål.

Unngå røyking

Stump røykenSelv om kostholdet er viktig på flere områder, er den største kreftfaren forbundet med røyking og til dels alkohol. Når det gjelder nikotinbruk er det beste å ikke begynne i det hele tatt. Teoretisk sett (men svært usannsynlig) kan selv én enkelt sigarett forårsake kreft. Passiv røyking er betydelig mer skadelig enn mange er klar over (sekundær røyking), og det er til og med påvist en viss kreftfare ved såkalt tertiær røyking – det vil si å oppholde seg i rom der karsinogener fra sigarettrøyk sitter i veggene, fra askebegre, og lignende. Selv for storrøykere som har holdt på i mange år, reduseres kreftfaren betydelig når de slutter.

Også snus er skadelig

Snus er nok mindre farlig enn sigarettrøyking, men det er bedre å unngå også denne formen for nikotin. Skadelige virkninger som forbindes med snusbruk inkluderer hjerteinfarkt, hjerneslag, skjelettskader, tannhelseproblemer, forstadier til kreft i munnhulen og andre. Nikotin er svært skadelig for fosterets utvikling (det er påvist en sammenheng mellom nikotin og både dødfødsler og tidligfødsler), og spesielt gravide bør unngå snusboksen.

Pass opp for sola

Sola hjelper til med dannelsen av viktige vitaminer (D-vitamin) i huden, men solbrenthet gir risiko for hudkreft. Denne krefttypen øker i Norge. Bruker du en god solkrem med høy faktor, eller dekkende klær, reduserer du risikoen betraktelig når sola skinner på sitt sterkeste.

Drikk mindre alkohol

Hørt at et par glass vin om dagen er bra for hjertet? Vel, du kunne fått den samme gunstige virkningen på helt andre måter. Og, alkohol er i seg selv en gift som forbindes med flere former for kreft. Som med de fleste andre kreftfremkallende stoffer, øker risikoen i takt med forbruket. Det er også slik at de som drikker mye og ofte, har andre uvaner som gir økt risiko for kreft, for eksempel røyking og dårlige matvaner.