Er kosttilskudd farlig for kroppen?

KosttilskuddDet finnes to uskrevne regler på ethvert treningsstudio som nærmest aldri slår feil. Den første er at det hver januar ankommer tusenvis av nye treningsivrige kunder med sitt sedvanlige nyttårsforsett friskt i minnet. Den andre regelen er at unge mennesker mellom 16 og 25 år ser på kosttilskudd som en nødvendighet for å vokse seg store og sterke når de en dag finner ut at de har lyst til å bruke sparepengene sine på treningssentermedlemsskap.

Spørsmålene mange stiller seg er naturligvis: er dette egentlig farlig for unge mennesker? Har kosttilskuddsindustrien skapt et kunstig behov gjennom aggressiv markedsføring?

Svarene er ikke enkle å svare på dersom man generaliserer og benytter seg av paraplybetegnelsen ”kosttilskudd”. Grensen for hva som både er sosialt akseptert og juridisk lovlig har nemlig flyttet seg langt de siste tiårene, noe som betyr at proteinpulver ofte blir satt i samme bås som produkter med en mye mer sammensatt og mindre naturlig ingrediensliste.

Ikke negativt å mette et proteinbehov

Det vil naturligvis ikke være sunt for en 18-åring å dytte i seg store mengder med produkter som tidligere ble definert som anabole steroider eller som av andre grunner var ulovlig å kjøpe over disk. På den andre siden vil det ikke være dårlig for treningsivrige unge mennesker å være i stand til å mette proteinbehovet sitt gjennom proteinpulver, proteinbarer eller proteinpannekaker (kun fantasien setter grenser).

Hvis du leser dette i frykt for å skade kroppen din når du skal begynne å trene, så finnes det et utrolig godt råd som man alltid bør følge i alle sammenhenger: aldri putt noe i kroppen din som du ikke kjenner godt nok til. Heldigvis har Matvaretilsynet en klar og tydelig agenda når de velger ut hvilke kosttilskudd som skal få lov til å bli solgt på det norske markedet, og den agendaen handler om din og andre nordmenns trygghet. Vær derfor klar over at de kosttilskuddene som selges i Norge ikke er farlig for kroppen hvis man holder seg til normal dosering.

Hvis du har ytterligere spørsmål angående sikkerheten rundt bruken av kosttilskudd og hvordan slike tilskudd kan fungere som en ”boost” for fremgang på treningssenteret, så anbefales det å ta en tur innom BilligProteinpulver.com eller Bodybuilding.com (engelskspråklige artikler på sistnevnte nettside). Husk at du alltid skal sette sikkerheten din først og at det derfor er veldig smart å bestille kosttilskudd fra norske nettsider for å være på den sikre siden.